Intervjutips

Så förbereder du dig inför en intervju06 jul 2020

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har arbetslivserfarenhet sedan tidigare kan det kännas nervöst att gå på intervju. Men kom ihåg att en inbjudan till en intervju är ett bevis på att vi tycker att du har en intressant profil för oss och för tjänsten. Nedan följer lite tips på hur du förbereder dig på bästa sätt inför din intervju hos oss!

Första intrycket
Kom i tid! Vi tycker att det är optimalt att du är på plats ca 5-10 minuter innan intervjun ska påbörjas. Genom att vara i tid ger du dig själv en chans till en bra och lugn start och du slipper komma fram stressad och andfådd. Om du, mot förmodan, inte är i tid så kan du ringa innan samt be om ursäkt för förseningen när du väl är på plats.

Se till att ha koll på namnet på den du ska träffa, det visar att du är förberedd och du får även en bättre känsla för vem du ska möta. Hälsa med ett stadigt handslag och se personen du träffar i ögonen!

Klä dig för jobbintervju
Klä hellre upp dig än tvärtom, det signalerar att du tar intervjun på allvar. Men viktigast är såklart att du känner dig bekväm i dina kläder!

Det digitala mötet 
Digitala intervjuer var vanligt redan innan Coronapandemin men nu känns det som att de är här för att stanna. Vårt tips är att se den digitala intervjun som om du skulle gå på en fysisk intervju. Ovanstående tips kring första intrycket och klädsel går, för det mesta, att applicera på den digitala intervjun också. Men förslagsvis vinkar du istället för att ta i hand 😉. Det finns några andra saker som är bra att tänka på vid en digital intervju. Exempelvis är det viktigt att du förbereder din ”intervjumiljö” genom att försöka skapa en neutral bakgrund utan massa prylar som kan dra uppmärksamhet. Tänk på hur ljuset faller och testa gärna i förväg hur du ser ut i bild. Se till att du har bra uppkoppling där du sitter och att du inte störs utav bakgrundsljud. Om du har en dator är det fördelaktigt att använda den istället för din mobiltelefon - det blir bättre bild i datorn. Försök även att bli trygg med tekniken innan intervjutillfället. Vi använder oss av Microsoft Teams vid digitala intervjuer så du kan med fördel testa de olika funktionaliteterna i förväg. Följande tips går att applicera på både ett digitalt och fysiskt möte, så häng med!

Läs på och var väl förberedd
Att läsa in dig på den aktuella tjänsten och oss som företag är viktigt. I annonsen kan du läsa vilka arbetsuppgifter tjänsten innehåller samt vilka egenskaper som önskas. På vår hemsida kan du läsa mer om oss som bolag och vad vi gör och erbjuder.

Förbered dig på diverse intervjufrågor
Det kan vara hjälpfullt att, i förväg, fundera på hur du skulle kunna svara på olika intervjufrågor. Vi ser gärna att du är saklig och konkret i dina svar. Svävar du ut för mycket när du svarar kan det uppfattas som osäkerhet och att du inte besitter den kompetens och egenskaper som krävs. Det är viktigt att lyssna på de frågor som ställs till dig och sedan besvara dessa efter bästa förmåga. Det är ingen fara ifall tystnad uppstår ibland, det visar att du känner kontroll över situationen och det gör även att du ger ett självsäkert och avslappnat intryck.

Förbered konkreta exempel
Under våra intervjuer använder vi oss av något som kallas kompetensbaserad intervjuteknik. Enkelt förklarat handlar det om att vi, utöver de formella krav som specificeras i annonsen (som t.ex. utbildning och arbetslivserfarenhet), kommer lägga fokus på dina personliga kompetenser under intervjun. Det gör vi genom att fråga om olika specifika situationer som du tidigare varit med om där du har nyttjat de egenskaper som du behöver för att kunna prestera i den tjänst du har sökt hos oss. De flesta kompetensbaserade intervjufrågorna inleds med "Berätta om en situation där du...". Syftet med frågorna är att vi ska förstå situationen, varför du agerade som du gjorde och vad resultatet blev. Det är väldigt viktigt att du ger så konkreta exempel som möjligt och undviker att svara "Det händer mig hela tiden..". Det kan upplevas lite komplicerat första gången man får den här typen av frågor, därför kan det vara bra att förbereda sig och läsa på kring detta inför intervjutillfället. När du blir inbjuden till en intervju hos oss får du mer information kring vilka egenskaper och värderingar vi kommer beröra. Kopplat till dessa kan du, i förväg, fundera ut olika konkreta situationer.

Känner du inte att du har några bra exempel? Det är bättre med något än inget alls! Vi ser helst att du kommer med exempel från arbetslivet men om du saknar arbetslivserfarenhet kan du kanske ta exempel på skolan eller föreningslivet? Om det dyker upp en fråga som du inte förberett dig på, ta din tid och tänk igenom ditt svar. Intervjuaren förväntar sig inte att du ska svara på studs!

Förbered frågor kring oss som företag och tjänsten
Att förbereda ett gäng frågor är alltid uppskattat. Det visar på att du är intresserad av oss och tjänsten samt att du har lagt ner tid på att förbereda dig inför intervjutillfället. Ta gärna med dig en penna och ett block med dina frågor så att du inte glömmer att ställa dem. Om du skulle glömma att ställa en viss fråga, eller om det dyker upp frågor i efterhand, kan du självklart ta kontakt med den person som intervjuade dig.

Var ärlig
Omvägar eller glapp i ditt CV är inget du behöver oroa dig för. Du fick ju en intervju, viket betyder att vi gillar din profil och vill veta mer om dig och dina tidigare erfarenheter. Var ärlig och förklara vad du lärde dig under den tiden, som du eventuellt har ett glapp i ditt CV, och hur det kommer gynna dig i rollen hos oss. En språkresa utomlands är exempelvis en tid du investerat för att förbättra dina språkkunskaper och uppleva ett kulturellt utbyte, det uppskattas alltid hos en arbetsgivare. Och en period av arbetslöshet kan också vara en fördel om du använt tiden till att utveckla dig själv på något vis.

Slappna av
Tänk på att personen som intervjuar dig är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett gott intryck. Kom ihåg att alla kan göra misstag under en intervju eller säga saker som kan uppfattas som lite konstigt eller irrelevant. Om du gör det, ta det bara lugnt och förklara vad du egentligen menade. Det är även helt okej att skratta bort nervösa misstag.

Hoppas att du fann våra tips värdefulla! Om du har några frågor eller funderingar inför din intervju hos oss får du mer än gärna höra av dig till den/de rekryterare som du haft kontakt med under processens gång. Du hittar kontaktuppgifterna i bekräftelsemejlet du fick efter att du skickade in din ansökan!

Stort lycka till på din intervju!