"På Ekonomservice arbetar vi i team med kollegor med olika erfarenheter så stöttning finns alltid när man behöver det"

Stockholm

Jonas Björkman

Junior redovisningskonsult

19 apr 2021

Hej Jonas! Du arbetar som junior redovisningskonsult inom vårt affärsområde Ekonomiservice. Vad innebär det?

Jonas Björkman, junior redovisningskonsult på Grant Thornton

Dagarna är väldigt varierande. Inom Ekonomiservice arbetar vi med kunders ekonomi- och lönehantering samt rapporter, analyser och rådgivning kopplat till det. I rollen som junior redovisningskonsult kan det innebära löpande bokföring och olika möten inom de team och uppdrag som jag jobbar med. Dessa möten kan handla om status i uppdraget, aktuella frågor för kunden samt vad vi i våra team kan göra för att förbättra vår leverans till kunden. Andra inslag kan vara rapporteringar till kunder, det kan till exempel handla om att visa hur det har gått för en specifik kund under en månad. Rapporterna utformas väldigt olika beroende på vilken kund och typ av företag det gäller. Jag har daglig kontakt med olika kunder, oftast själva ägarna till bolagen, och det är väldigt spännande och utvecklande.

Vad tycker du är roligast och mest utmanande i din roll?

Det roligaste är att ha kontakt med våra kunder – entreprenörer och tillväxtbolag - och variationen i hur mina arbetsdagar ser ut. Tidigt i karriären får man ha kundkontakt vilket medför mycket ansvar och det gör jobbet utvecklande. På Ekonomservice arbetar vi i team med kollegor med olika erfarenheter så stöttning finns alltid när man behöver det. Jag har aldrig känt mig osäker eller nervös inför att fråga en kollega om hjälp. Grant Thornton är en platt organisation med högt i tak vilket bidrar till att alla hjälps åt och jobbar tillsammans.

Det är mycket inom det här yrket som kan kännas utmanande och det är just därför det är så kul. Många som börjar hos oss efter sin examen har inte så mycket praktisk erfarenhet av redovisning eller konsultrollen vilket gör att utvecklingskurvan är brant och man lär sig väldigt mycket under kort tid.

Vad har du för tips till någon som är intresserad av en karriär som redovisningskonsult?

Att söka extrajobb, praktik eller LIA (lärande i arbetet) är något som jag varmt rekommenderar. På så sätt får du praktisk erfarenhet och en inblick i jobbet. Ett annat tips är att delta på de events Grant Thornton anordnar för studenter. Exempelvis finns det ett event som kallas för "Get Accounting Day" där olika kollegor från Grant Thornton berättar mer om rollen som redovisningskonsult samt om hur det är att jobba hos oss. Håll utkik på vår karriärsida, samt prenumerera på vårt nyhetsbrev Grant Thornton Student för att få information om när det är dags för nästa event!

Vill du jobba hos oss? Våra rekryterare har samlat sina bästa rekryteringstips om vad du kan göra för att öka din chanser till anställning hos oss. Du kan även spana in våra lediga tjänster.