"Som junior lönekonsult på Grant Thornton får du snabbt mycket förtroende och ansvar och självklart även stöttning från mer erfarna kollegor"

Malmö

Johanna Olsson

Junior lönekonsult

20 maj 2021

Hej Johanna! Du jobbar ju som junior lönekonsult hos oss. Vad innebär det?

Johanna Olsson, junior lönekonsult på Grant Thornton

Som lönekonsult arbetar du inom affärsområdet Ekonomiservice och du är expert inom löneområdet samt har helhetsansvar för externa kunders lönearbete. Du är en viktig del i detta arbete och arbetsuppgifterna består i att stötta och ge rådgivning till kunder, administrera löner och ansvara för månatliga lönekörningar.

Som junior lönekonsult får du snabbt mycket förtroende och ansvar och självklart även stöttning från mer erfarna kollegor. Som nyanställd handlar arbetet till stor del om att lära sig diverse system, ansvara för reseräkningar samt registrering av nyanställda hos kunderna. I början är det vanligt att jobba med lite mindre kunder för att sedan växla upp till större när du har samlat på sig mer erfarenhet.

Dagarna ser väldigt olika ut beroende på vilken del av månaden det gäller. En stor del av månaden innebär att jobba med lönekörningar. Det innebär att hjälpa kunder att betala ut löner samt besvara mängder av frågor kopplat till det. Vi strävar efter att löneutbetalningarna ska ske så pass smidigt att kunderna inte ska behöva tänka på det överhuvudtaget. Körningarna varierar mycket från månad till månad då kunderna hela tiden ställs inför olika utmaningar.

Mellan lönekörningarna spenderar jag tid med att utbilda mig själv och hålla mig uppdaterad kring nyheter och lagändringar inom löneområdet. Som lönekonsult jobbar man i många olika system så jag behöver även grotta ner mig i dessa samt, hela tiden, förbättra min systemkunskap. Dagarna är varierande med inslag av avdelningsmöten där vi diskuterar olika kunders frågeställningar och hjälper varandra i teamen. Jag har även ett nära samarbete med redovisningskonsulterna på kontoret, en kontakt som är rolig och lärorik!

Vad tycker du är roligast och mest utmanande i ditt jobb?

Att vara mitt uppe i en lönekörning är helt klart bland det roligaste med mitt jobb. Dessa perioder innebär mycket kundkontakt och att lösa olika problem som uppstår. På avdelningen hjälper vi alla varandra och det blir mycket kunskapsdelning mellan oss. Som lönekonsult lär du dig hela tiden nya saker då det är ett så förändligt område. Det kommer till exempel regelbundet nya lagar och regler eller nya riktlinjer från Skatteverket som påverkar löneområdet.

Det mest utmanande, i början av karriären, är just konsultrollen. Det är klurigt att förstå vad rollen innebär och vilka krav den ställer på en. Det är mycket roligare än man tror men samtidigt mer utmanande. Att vara konsult skiljer sig mycket från att jobba inhouse på en löneavdelning där man har ett och samma bolag i fokus. Som konsult jobbar man med flera olika kunder parallellt - det är mycket att hålla koll på. Alla kunder ser väldigt olika ut då de t.ex. inte har samma kollektivavtal, policy osv. Det blir många olika kontaktytor och i perioder går man på en del kundmöten, det var nervöst i början men efter ett tag blir det bland det roligaste - att få träffa kunderna och bygga relationer!

Vad har du för tips till någon som är intresserad av en karriär som lönekonsult?

Är du intresserad av att arbeta med lön är mitt tips att läsa på om olika YH/KY-utbildningar med inriktning mot lön. Det ger en bra grund och du får även praktisera (genom LIA/Lärande i arbetet) under utbildningen vilket kan ge dig en fot in hos din framtida arbetsgivare! Mitt tips är att, efter examen, söka dig till en arbetsplats där det finns erfarna kollegor som du kan lära dig av, då utvecklas du snabbt!

Var nyfiken och läs på om olika företag, sök runt på LinkedIn och våga höra av dig till företag och personer som intresserar dig. Att vara påläst och "researcha" hjälpte mig att förstå vilken typ av bolag och roll som passade mig och det hjälpte mig även att skriva ett bättre CV och personligt brev, vilket var en stor hjälp i mitt jobbsökande.

Vill du jobba hos oss? Våra rekryterare har samlat sina bästa rekryteringstips om vad du kan göra för att öka din chanser till anställning hos oss. Du kan även spana in våra lediga tjänster.