"Jag rekommenderar att ha praktik under studietiden. Det är bra att bygga ett kontaktnät, oavsett vilken arbetsplats du hamnar på efter examen"

Stockholm

Emmelie Fredriksson

Junior skattekonsult

19 apr 2021

Hej Emmelie! Du arbetar som junior skattekonsult hos oss. Vad innebär det?

 Emmelie Fredriksson, junior skattekonsult på Grant ThorntonSom junior skattekonsult får du redan i ett tidigt skede utmanas och ta eget ansvar. Redan de första veckorna på Grant Thorntons skatteavdelning fick jag följa med på kundmöten och träffa våra kunder. Jag fick testa på mycket väldigt tidigt i min karriär vilket har varit lärorikt och utmanande. Jag arbetar i en grupp, tillsammans med andra skattekonsulter, som kallas för "Ägarledda bolag" där vi huvudsakligen arbetar med skattefrågor som rör tillväxtföretag samt ägarledda företag och deras ägare. Förutom rådgivning kring svensk företags- och bolagsbeskattning hjälper vi till med frågor inom fåmansföretagsregelverket (3:12-regler), omstruktureringar och mycket mer.

Vi arbetar i team med kollegor med olika kunskaper och erfarenhet vilket innebär att vi arbetar med många blandade skattefrågor. Det kan vara allt från att biträda vid större omstruktureringar eller initiera olika incitamentsprogram, till att biträda vid väldigt små och nischade skattefrågor. Det är det som gör jobbet spännande och intressant - du kommer aldrig kunna bli helt fullärd.

Vad tycker du är roligast och mest utmanande i din roll?

Det absolut roligaste med mitt jobb är att få träffa alla kunder - de drivna entreprenörerna, och att få arbeta med härliga kollegor. Innan jag började arbeta som skattekonsult visste jag inte att jobbet innebar att jag skulle få arbeta med andra rättsområden också. Eftersom vi arbetar mycket med omstruktureringar såsom nyemissioner, fusioner etc. hamnar vi mycket inom bolagsrätt. Det blev jag positivt överraskad av då det är just skatt- och bolagsrätt jag främst är intresserad av.

En utmaning är helt klart att skatterätten är ett dynamiskt rättsområde vilket innebär att det hela tiden kommer nya lagar och praxis. Det innebär att man hela tiden behöver hålla sig uppdaterad. Inom mitt team brukar vi därför ha många möten där vi delar kunskaper och erfarenheter samt diskuterar aktuella nyheter och rättsfall.

Vad har du för tips till någon som är intresserad av en karriär som skattekonsult?

Förutom att, under utbildningen, läsa kurser inom skatt skulle jag rekommendera att ha praktik under studietiden för att få praktisk erfarenhet av hur det är att arbeta som skattekonsult. Jag praktiserade under min studietid och då fick jag inte bara prova på hur det är att arbeta som skattekonsult utan jag fick även lära känna många nya människor som jag har kontakt med än idag. Det är bra att bygga ett kontaktnät, oavsett vilken arbetsplats du hamnar på efter examen.

Ett annat tips är att höra av sig till någon som är skattekonsult för att ställa frågor kring rollen. Det ser olika ut på olika arbetsplatser och här på Grant Thornton har vi till exempel som mål att erbjuda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett hållbart arbetsliv ser olika ut för olika personer och att det är viktigt att ha rätt förväntningar på rollen som konsult. Vi har arbetsintensiva perioder som innebär mycket arbete. Under dessa perioder är teamkänslan och kollegorna viktiga för mig - därför trivs jag så bra här på Grant Thornton.

Vill du jobba hos oss? Våra rekryterare har samlat sina bästa rekryteringstips om vad du kan göra för att öka din chanser till anställning hos oss. Du kan även spana in våra lediga tjänster.