"Jag uppskattar kulturen på Grant Thornton i Sverige."   

Göteborg

Karolina Poplonkowska

Junior associate

27 nov 2017

Karolina Poplonkowska kommer ursprungligen från Polen och jobbar idag som junior associate inom revision på Grant Thorntons kontor i Göteborg. Hon är ett fint exempel på hur en internationell karriär kan bli möjlig genom eget driv och Grant Thorntons internationella organisation.

- Jag studerade Finance och Accounting i Warsawa, där jag som första jobb började på Grant Thornton. Efter en tid fick min pojkvän, som också är från Polen, jobb i Göteborg. Jag besökte honom och trivdes bra. Eftersom Grant Thornton är internationellt pratade jag med min chef om möjligheten att flytta till Grant Thornton i Sverige. Det ledde till ett möte med kontoret i Sverige, säger Karolina.  

- Jag hade tagit en kurs i svenska före mötet, och försökte prata svenska men allt var väldigt annorlunda från kursen så vi pratade engelska. Mötet gick bra och jag fick chansen att börja som praktikant. Jag jobbade både med våra ES-tjänster och revision samtidigt som jag fortsatta att lära mig svenska. Idag är jag junior associate inom revision, säger Karolina. 

"Jag är imponerad över hur välorganiserat allt är på Grant Thornton och relationerna mellan anställda"

Flytten till Sverige har både varit utmanande och spännande. 

- Det var mycket känslor i början. Jag jobbade två år på Grant Thornton i Polen så jag hade grunderna. Men det dagliga arbetet är lite annorlunda och jag behövde lära alla finansiella ord. Jag är glad för att alla har varit trevliga och hjälpsamma, alla ville gärna prata med mig och hjälpa mig. Ett jättefint välkomnande. Det känns jättebra, säger Karolina. 

Karolina uppskattar kulturen på Grant Thornton i Sverige.   

- Varje land har sin egen kultur och om man är ny måste man lära sig den här kulturen. Jag är imponerad över hur välorganiserat allt är på Grant Thornton och relationerna mellan anställda – alla sitter tillsammans och pratar med varandra mellan och inom avdelningar. Här är jättebra arbetsmiljö. Det finns intressanta utbildningar och en familjekänsla. Här är man inte anonym utan kan påverka sitt jobb. Det är också roligt att det är ett välkänt bolag. Och fika-kulturen är något nytt för mig, Sverige är bra på bakelser, skrattar Karolina och börjar räkna upp kanelbullar, semlor och gustav adolf-bakelser.  

Det finns stora möjligheter att växa och utvecklas tycker Karolina. 

- Man kan påverka sitt jobb och sin arbetsplats, man kan lära sig mycket, man kan träffa många trevliga och hjälpsamma människor. Jag får jobba direkt med kunder och lär mig mycket varje dag. Jag är också bra exempel på att det finns möjlighet att flytta från ett land till ett annat, trots att jag inte har svenska som modersmål. Och jag tycker om att det finns mycket att göra också utanför jobbet, och att det är friskt luft och mkt natur. Det finns plats för att koppla av.

Några egenskaper är viktigare än andra när man jobbar på Grant Thornton anser Karolina.

- Man måste vara social, öppen för nya utmaningar, våga säga och göra saker och duktig på att samarbeta.

Karolina är glad att hon tog chansen att flytta till Sverige.  

- Det är min största utmaning i livet och jag är jätteglad att jag gjorde det här.